Att skriva CV

I ditt arbetssökande är CV ett av dina främsta verktyg. Nedan har vi listat ett antal tips som du kan använda när du skriver CV.

Arbetslivserfarenhet

Försök att vara kort och koncis – utan att vara för kortfattad. Beskriv vilken typ av jobb du utfört, ansvarsområde och på vilket företag. Några generella riktlinjer när du beskriver din arbetslivserfarenhet är att tänka Var?, När? och Vad? Var jobbade jag; När jobbade jag; Vad gjorde jag mest/vad gjorde jag bäst.

Använd en omvänd kronologisk ordning för tidigare arbetslivserfarenhet (dvs. det du gjort senast först), detta för att det ska bli lättare för rekryteraren och blivande arbetsgivare att överblicka din arbetslivserfarenhet. Du behöver inte beskriva allt superdetaljerat, men är det något speciellt som du känner behövs lyftas fram så gör det.

Inget jobb är för litet att ta med när du ska ta uppdrag för WOS.

I början av din karriär kan det hända att du placerar utbildning högre upp än arbetslivserfarenhet på CV – när du arbetat i flera år är arbetslivserfarenheten troligen en mer intressant merit än var du utbildade dig. Om det är så att du söker ditt första jobb efter examen och saknar erfarenhet inom byggbranschen får du lista andra arbeten du haft och då är det viktigt att du tänker över vilka erfarenheter du vunnit som du kan ha nytta av även i en annan roll. Kanske har du lärt dig att prioritera och hantera stress på ditt extrajobb på restaurang?

Utbildning

Du behöver ha med din utbildningsbakgrund i CV. Nämn vad du har för utbildning, från vilken skola/utbildare samt när den genomfördes. Vilken utbildning du går just nu och hur långt du kommit på den. Kom ihåg att ta med de utbildningar som du eventuellt fått av tidigare arbetsgivare.

Bild

Det kan vara trevligt att få ett ansikte på personen bakom ansökan. Om du väljer att lägga till en bild, tänk på att bilden ska vara neutral. Med neutral menar vi en enkel bakgrund och utan andra inslag; det vill säga ingen mat, dryck, djur eller andra personer till exempel.

Övriga meriter och uppgifter

Fundera kring vad du har för övriga meriter/upplysningar som kan vara bra att känna till för rekryteraren.

Du bör exempelvis lista vilka program som du är van att arbeta i. Glöm inte att ge dig själv en gradering – exempelvis mycket goda kunskaper eller grundläggande kunskaper. Skriv också vilka språk du behärskar – använd också här graderingar.

Ett annat exempel på nyttiga upplysningar i denna sektion är vilka körkort du har samt om du har tillgång till bil.

Referenser

Referenser brukar vanligen lämnas på begäran. När du börjar söka jobb så fundera över vilka tidigare chefer som du kan lämna som referens och fråga dessa om det är okej att du lämnar dem som referens. Förbered minst tre referenser.